Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ryju v Riu

Olympiáda v Riu 2016 je historií. Byl to bezesporu opět svátek sportu, přehlídka kvalitních výkonů, všemožných diagnóz, občasného fair play, mnohých rekordů, nových médií, náboženství a polarizace fanouška. A tak mi nedá nezarýt

Ač panovaly mnohé pochybnosti před právě skončenou olympiádou v Rio De Janeiru 2016 o tom, zda bude Brazílie zmítaná hospodářskou a politickou krizí vůbec schopna dokončit včas a kvalitně všechna sportoviště, olympijskou vesnici a veškerou nutnou infrastrukturu a zabezpečit zejména bezpečnost takové mega akce v jedné z největších, ale také nejzkriminalizovanějších metropolí světa, alespoň na první pohled se vše jmenované vydařilo. 

Pravda, některé výpravy byly po příjezdu do Ria natolik v šoku z úrovně "nedokončení" již oficiálně dokončené olympijské vesnice v ryze jihoamerickém střihu a local standardech, že se "do toho" odmítly nastěhovat. Když se nakonec po pár dnech aklimatizace na místní podmínky přece jen do svého sektoru olympijské vesnice Australané nastěhovali, hned se zase z důvodu požáru evakuovali. Některé výpravy byly ve svých ubytovnách třeba i "vytopeny" zřejmě vadnou vodoinstalací, mnozí si museli improvizací sobě vlastní dobudovat svůj přechodný sportovní domov pomocí kilometrů lepíci pásky... Inu, jiný kraj, jiný mrav. 

Co však bylo důležitější podstatně, to byla ve vzduchu visící obava z možných teroristických útoků a jiných bezpečnostních rizik, protože Rio je všeobecně známo jako metropole s možná nejvyšším nápadem pouliční kriminality. Naštěstí se, až na drobné hlášené "přestupky", několik pokusů o příměstský únos účastníků za účelem výběru "výpalného" a nějakých drobných kapesních čórek snad neudálo nic fatálního a teroristického, s čím už konec konců má olympijská historie své hořké a tragické zkušenosti z Mnichova  1972. Největší kriminální mediální rozruch nakonec asi způsobili namachrovaní američtí synci, co vytáhli zlaté medaile, jedny z mnoha, z bazénu za mužskou štafetu a v euforii, jistě opilí pouze čerstvým vítězstvím, maličko zdemolovali benzínovou pumpu a napadli ostrahu a přitom nahlásili, že byli přepadení oni sami. Úprk k maminkám se úplně nezdařil a dva z nich byli údajně eskortováni přímo z paluby letadla na policejní vyšetřovnu. Dokonce jeden z povedené partičky prý zpanikařil, utekl, nikdo nevěděl kde je a jestli neumřel, běhá tam dodnes ... Nejtragičtějším příběhem, ač ne asi přímo kriminálním, byla smrt jednoho z trenérů z divoké vody, který ač pouhý pasažér, nepřežil autonehodu taxiku a zraněním hlavy podlehl. Smutné, tragické. Samozřejmě hluboká účast jeho rodině i všem, i těm sportovním pozůstalým.

Ale olympiáda je hlavně o sportu. O hrdinech. O poražených favoritech. O hvězdách. O marodech. To zejména v českém podání. Legendy velikosti Phelpse či Bolta bohužel už od dob Emila Zátopka a Honzy Železného nemáme. Hodně se jim přiblížila aspoň nejlepší oštěpařka všech dob, naše skvělá naštěstí bronzová Bára "bába" Špotáková (tu bábu z ní udělal reportér ČT, prosím, ne já!). Národ čekal po vzoru "železné" zlaté legendy třetí obhajobu v řadě pod těžkou masáží médií od novin, e-novin, přes televize, rozhlasy, bulváry až po "nová média". Jistě to nikdo nemyslel špatně, jen chtěl ještě víc vybudit národ už tak dost nabuzený k příłežitostnému záchvatu vlastenectví. A že budit bylo třeba vzhleďem k časovému posunu přenosů z kolbišť... Ale asi to typicky česky přeháněla (média a naspídovaní reportéři a redaktoři a komentátoři a vůbec všichni ...), protože ta očekávání "jasného cinkání" nakonec, bohužel téměř ve většině případů našich "tutových medailových ambicí", vyšla nakonec naprázdno. Nebo v lepším případě bez obhajoby či zisku předpovídaného a toužebně sportovci, médii i fanoušky a národem sportovním očekávaného lesku získané medaile. Nakonec byla to právě jmenovaná Bára matka, která rozlíceně po "neúspěchu" na evropském šampionátu těsně před olympiádou vyslala jasnou zprávu všem "hysterčícím" médiím: "Měly byste přibrzdit v tom, pro jakou medaili si jistě jedu"! Bohužel, média do jednoho nepochopila, vytvořila pouze bulvární titulek a jede se dál plnou parou ke zničení sportovců i fanoušků, o čemž svědčily místy hodně vyhrocené diskuse pod četnými příspěvky "českého olympijského týmu" na sociálních sítích. A ty mi potvrdily stoprocentně platnost moudra, kterým se už léta řídím. Jenom ten, kdo od druhých nic neočekává, nemůže být zklamán! A fakt to funguje. 

A se zklamáním z nenaplněných, médii a mnohdy samými sportovci vyvolávaných očekávání jasného vítězství či minimálně jisté medaile (Hejnová: "beru jen vítězství nebo tam padnu"... Ani nepadla, ani nebrala.... Jen jsme se dozvěděli všechny starosti a překážky přípravy, kromě těch na trati...) pak povstalo logicky hořké zklamání. Oč líp a s opravdu čistým zápalem fanouška jsem si užil nádherný, strhující a dech beroucí závod horských kol žen, kde Katka předvedla úžasný výkon a vůbec nevadilo, že byla "až pátá". Krásně pátá! Nebo závod v moderním pětiboji, dobře rozjetý jak v šermu tak plavání, a pak nešťastný parkur, kde Jan Kuf vzal frajersky na sebe i chyby ten den zjevně nezpůsobilé kobylky a nic se nevymlouval, ještě kobylku pochválil. Bravo, Honzo! Nicméně jediná, a k tomu ještě "jenom bronzová" medaile z atletiky je po všech těch velkoústých komentech prostě ono typické "zklamání po nenaplněných očekáváních". O to smutnější zklamání, že jsme se záhy dozvídali, jak vlastně všichni byli kdy nemocní, zlomení, vykloubení, neschopní a já nevím, čím vším ještě stižení. Až jsem měl pocit, že si někteří spletli termín a měli odjet do Ria až v září. S paraolympioniky.... Ale tam by vlastně nemohli. Paraolympionici totiž nikdy "nefňukají". Pododobně jako nefňukají třeba naši Synci (a Havlové a Dostálové) od vody. A nebo ač v přípravě též vážně zlomen a v závodě ke zblití vyčerpaný Kulhavý, přesto komfortně dovezl stříbrnou! Jel naprostou hranu a bylo to prostě vidět. Taková je za sedm zlatých, Jardo! Nebo Krpálkova zlatá s příběhem o síle mrtvého kamaráda, za a pro kterého se Lukáš pral! To mě dojalo z celé olympiády nejvíc. Lukáš se pral za dva a taky to bylo na tatami znát. Lepší jak František Koudelka.

Český olympijský rváč se zlatou plackou na krku

Když už jsme u těch medailí, nemúžu si nevšimnout skutečnosti, že ač jsme jako Česká republika získali nakonec díky famóznímu výkonu Jardy Kulhavého v závěrečné disciplíně LOH desátou medaili a naplnili tak co do počtu cíl stanovený předsedou ČOV Kejvalem, skončili jsme v hodnocení zúčastněných zemí nejhůř od roku 1932! Ano, můžu souhlasit s námitkou, že hodnocení preferující více kov medailí před jejich počtem nemusí být právě fér. Ale je to tak po roky roků stejně, a bylo to tak i v Londýně před 4 roky, kde jsme získali "jenom" o jednu medaili navíc, ale byli jsme na luxusním 19. místě, nebo v roce 2008 v Pekingu, kde s "pouhými" 6 medailemi jsme uhájili 24. místo v žebříčku národů! Takže to tak musíme respektovat, jednou je to pro nás víc fér, jindy míň. Deset medailí a 43. místo v sousedství Etiopie a Arménie... Mám slavit nebo být zklamán? Činovníci z ČOV s výborným předsedou vizionářem a jedinečným lídrem Kejvalem v čele si stanovili 10 medailí jako cíl. Nestanovili prozřetelně z jakých kovů, potud tedy naplněné očekávání a logicky spokojenost, jak pitvám výše. Ale....?!?

Ale to bych nebyl já, abych si nerýpl. Spokojenost může panovat se splněnou kvótou10 medailí, bezesporu. S geniálním, a i v našich poměrech myslím naprosto novým týmovým duchem a atmosférou! Rozhodně. Ale dál už nemůže rozhodně panovat velká spokojenost, když vezmeme v úvahu, že jsme v Riu jako samostatná Česká republika dosáhli absolutně nejhoršího umístění v novodobé historii účastí samostatné ČR na LOH. Navíc s nejméně početnou výpravou, bez účasti jediného zástupce kolektivních sportů, bez jediné obhajoby zlata z Londýna (a byly tu hned čtyři pokusy...), bez jediné obhajoby tří stříbrných z Londýna,  s jedinou obhajobou bronzu v rychlostní K4 (i přes kruté zdravotní potíže háčka Havla. Klobouk dolů, hoši!). Chápu, že kritické rozbory se nedělají veřejně, proto navenek ten spokojený tón předsedy Kejvala včera do televize, ale jak ho znám, tak analýzy neúspěchu bude tvrdě vyžadovat od všech svazů a zavede nutná a správná nápravná opatření. Věřím v obrodu českého sportu pod jeho taktovkou! 

Před nějakými dvěma desítkami let se v podobné křeči nacházel sport ve Velké Británii. Tehdejší premiér sir John Major se, ač i mnohými konzervativci vysmíván, zasadil v roce 1994 o založení Národní loterie, z jejichž výnosů je mimo jiné od té doby financován i britský sport. Siru Majorovi bylo totiž už tehdá jasné, že jen z veřejných zdrojů státního rozpočtu je sport dlouhodobě neufinancovatelný, pokud chtějí mít výsledky. V Atlantě 1996 skončila Velká Británie se ziskem jedné zlaté a 8 stříbrných až na nelichotivém 36. místě.  Kontrolní otázka: A kde je z propadliště sportovních dějin Británie dnes? No? Přes 4. místo v Pekingu, 3. místo na domácích prestižních hrách v Londýně jsou v Riu na 2. místě hned za nedostižnými USA! Před třetí Čínou a čtvrtým nadopovaným Ruskem! Zázrak? Nikoliv! Tvrdá a systematická dlouhodobá práce s jasnou vizí a přesně a tvrdě dělenými prostředky za výsledky.

My jsme si nechali naši zlatou slepici sportu Sazku v čele se "samoděržavý" namyšleným arogantním Hušákem a pod dozorem naivního či hloupého (to podle úhlu pohledu) Pavla Kořána nepochopitelně zkrachovat a následně zprivatizovat a tak do sportu pumpujeme až 8x menší prostředky než ona zmíněná Británie, která též dosahuje imaginární výtěžnosti 1 medaile na 1mil obyvatel země, jenom těch zlatých získali Britové 27!, k tomu 23 stříbrných a "jenom" 17 bronzů! 67 medailí na 64,5 mil obyvatel. To je výsledek té práce. Nás to nutně čeká a nemine, protože  aktuálně rozdělujeme na sport dokonce 2x méně prostředků, než do něho dávaly komunistické vlády před rokem 1989. Samozřejmě by byla nutná diskuse nad efektivitou jejich využití, velká část šla tenkrát po vzoru sovětského rozvoje sportu do řízené distribuce "vítamínků". To už je, alespoň u nás, sportovní pravěk a doufám, že  jednou provždy dávno uzavřená temná kapitola našich nejen sportovních dějin

Na druhou stranu však dlouhodobě s jistou nadsázkou tvrdím, že sportovci jsou hlavně novodobí gladiátoři sloužící k rozptýlení a pobavení lidu, aby měl po těžké práci na oltář a pro blaho vlasti nějaké to povyražení a rozptýlení a je nepochopitelné a v principu zvrácené, aby tito gladiátoři byli za své "divadlo pro pléb" odměňování v o mnoho řádů vyšších odměnách než samotný lid dělný včetně jeho vládců. To je bohužel zrůdná zvrácenost současného sportovního byznysu, který už se dávno stal nástrojem nikoliv k pobavení mas, ale obohacení několika málo globálních vládců oněch mas. A to je špatně, jak jsme se shodli s kamarády vodáky ve Vyšším Brodě v předvečer her v Riu.

Nadějí budiž v této situaci nutného restartu českého sportu  jmenovaný lídr českého olympijského hnutí pan Kejval, který už avizoval jisté zaznamenatelné navýšení státních prostředků pro příští léta. Doufám, že i v rozdělování oněch prostředků bude panovat sice drsný, ale nutný a funkční britský pragmatismus a budou dostávat ty úspěšné  a vysoce potenciální sporty. Otázka je, zda to bude stačit na lepší než 5. desítku mezi účastněnými státy.

Nezbývá než pevně věřit a těšit se na Tokio 2020 a všechno co přijde na poli sportu do té doby. 

 

 

Autor: Petr Jankele | pondělí 22.8.2016 8:57 | karma článku: 17,90 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Petr Jankele

Oddělené šatny nutné

Máte zkušenost s rivalitou bojovníků v arénách? MMA? Hokej? Box? Je to všechno hra. Hra s emocemi, hra o slávu, hra o moc, hra o vliv... Identické je to v politice. Nemyslíte? Já myslím...

28.1.2023 v 14:15 | Karma: 5,59 | Přečteno: 223x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Občanská SPOLEČNOSTI České republiky, mobilizace!

Dění posledních dnů, týdnů a měsíců v politickém rybníčku ČR je dějinné. Tedy aspoň se tak zdá z pohledu z venčí. Jak snadná a jednoduchá je radikalizace davů. Jak nesnadné je zbavit se psychopatů. Demagogů. Bláznů.

1.11.2022 v 6:07 | Karma: 12,35 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Proč ty mandatorní vydaje tak duří?

Stav státní kasy je tristní. Mandatorní a kvazimandatorní výdaje vysoce převyšují příjmy státního rozpočtu. Jak je Tohle možné? Lehce! Jsou to jen zafixované zálohy úplatků elektorátu za 8 letou správu financí ANO! A CO S TÍM?

12.10.2022 v 7:07 | Karma: 14,53 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Středula je na NERVy

"Je sobota, v kapse mám prachy, do města pojedu pít, ty prachy už třesou se strachy, že zejtra je nebudou mít (odboráři)". Kdo by neznal trampskou klasiku, že? Včera mě tak naskočila, při pohledu ke koni

9.10.2022 v 9:10 | Karma: 17,73 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

MATRIX! Je to hra a nebo není?

Je to hra a nebo není? Kdo si na ní co, proč cení? Víme co a proč se hraje, podle čeho se kdo kaje? A je hrát vůbec žádoucí? Ví to někdo vědoucí...? Budíček je žádoucí

2.10.2022 v 7:08 | Karma: 7,48 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Rudo hnědá náměstí nevěští dobré časy

Komunisté a populisté obsazují historická česká náměstí pod rudými komunistickými prápory a trikolórou na štanglích. Pořvávají neuvěřitelná proruská prohlášení podporující hanebné teroristické a válečné řádění Ruska na Ukrajině.

29.9.2022 v 5:06 | Karma: 29,09 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

O čem to referendum vlastně bylo?

V "superdebatě" na ČT1 jsme se kromě spousty jiných tragických nesmyslů a nepravd od zdivočelého Onamury a "hlásícího se a reagujícího" Babiše dozvědeli 'Tyto volby nejsou komunální ale je to referendum'

25.9.2022 v 10:11 | Karma: 20,78 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Je "JINÁ" Gábina Koukalová nebo naopak?

Všechny novodobé fanoušky "televizního biatlonu" jistě velmi mrzela neúčast národní ikony biatlonu a historicky jeho největší Hvězdy Gábiny Koukalové na ZOH 2018. A všechny nás žraly pochybnosti, copak za tím asi je? Už je to tu

18.4.2018 v 13:11 | Karma: 24,47 | Přečteno: 1911x | Diskuse| Sport

Petr Jankele

Tak kde je to dno, zatraceně?!?

Jistě jste zaznamenali v loňském září, že zatopená Hranická propast je s dosaženými 404 m nejhlubší na světě. Interesantní prvenství a dno stále nedosaženo. Naše současné politické špičky se asi inspirovaly a hledají dno politické

13.5.2017 v 14:19 | Karma: 18,91 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Stát obecním kozlem?

Pradědeček bydlel v kouzelné vesničce Kozlov nedaleko České Třebové, známé jako místo letních pobytů Maxe Švabinského. Pradědeček měl obecního kozla. Za jeho držení dostával obecní příplatek a obcházel s ním vesnici dle potřeby.

30.4.2017 v 7:07 | Karma: 27,01 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Frontální útok na Svět

Den 29.3.2017 se zapíše do historie jako den frontálního útoku na staré pořádky. Británie po 44 letech členství v EU zaútočila na její podstatu, Erdogan útočí referendem na 94 let sekularní republiky, Tramp zaútočil na ekologii US

30.3.2017 v 6:06 | Karma: 17,49 | Přečteno: 382x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

"Souboj kříže s půlměsícem"

Události několika posledních dnů ukazují v necudné nahotě, jaká skutečná nebezpečí dřímají pouhé 3 hodinu letu z Prahy. Ankara se díky mocí a touhou po ní posedlému R.T. Erdoganovi řadí mezi epicentrum zla a jednu z vážných hrozeb

16.3.2017 v 19:53 | Karma: 33,30 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Reálná hrozba! D8 x 7!

Není to ani měsíc! 17.12.16 proběhlo otevření dokončené-nedokončené dálnice D8. Od té doby spolkly havarijní výdaje na zabezpečení geologicky aktivního podloží této "bezpečné stavby" bezmála čtvrt miliardy korun. A polykají dál!

9.1.2017 v 10:49 | Karma: 27,02 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Česká Afrika?

Sváteční dny jsou za námi a mě stále leží v hlavě ryze nesváteční informace, kterou kalila média ty sváteční dny snad ve snaze pohnout českým xenofobním rybníčkem k soucitu s dětmi z cikánských údajných ghett, jako v Burundi...

27.12.2016 v 6:22 | Karma: 26,04 | Přečteno: 477x | Diskuse| Hyde park

Petr Jankele

Nice, a co dál? Berlín!

Neuplynul ani půl rok od řádění fanatického Tunisana, útočícího náklaďákem v davu lidí na samu podstatu Francie. A je tu tentýž scénář, jenom šíleným je zřejmě Afghán či Pákistánec útočící na samu podstatu křesťanství. Vánoce!

20.12.2016 v 6:45 | Karma: 46,82 | Přečteno: 6426x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Cui bono, D8?

32-leté čekání na dokončení snad prokleté D8 mělo v sobotu vyvrcholit kýženým střiháním pásky a oslavami. Člověk by z těch budovatelsky naspeedovaných vystoupení politiků, mluvčího ŘSD Rýdla věřil, že je konečně důkladně zameteno

17.12.2016 v 0:14 | Karma: 24,71 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Se čtyřicítkama na kolo? Nedělejte to!

Jel jsem před měsícem autem z Prahy. Zavolala mi bývalá sekretářka Jana a zvala mě na narozky. A přidala neuvěřitelný příběh. Několikrát jsem smíchy málem havaroval. Slíbil jsem, že ji ho sepíšu k narozkám. Tak ho včera dostala.

11.12.2016 v 16:43 | Karma: 27,18 | Přečteno: 2309x | Diskuse| Letní povídka

Petr Jankele

Bacha na bachaře!

Něco je špatně a já už asi dlouho vím co. A evidentně nejen v téhle zemi! 70 tisíc jako odškodnění za újmu způsobenou vyšetřováním pro vyhlášeného komunistického super bachaře Vondrušku, řekl soud! Ne, to není žert, to je Czechia

10.11.2016 v 9:59 | Karma: 19,37 | Přečteno: 313x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Klubko hadů na 6?

V dobách prvních vlád Václava Klause se zapsal do silného povědomí předseda KDU ČSL Josef Lux, o němž koloval lidový vtip "Had na tři? LUX". Znáte ji, ne? Po právě skončených volbách 2016 bych vtip inovoval. "Klubko hadů na 6?"...

16.10.2016 v 11:35 | Karma: 33,76 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Ring volný, druhé kolo!

V pátek dozněly trapné floskule, populistické kolovrátky, bojové výzvy k porážce různých "bloků", uskupení, ideových soků, zdravého rozumu, mnohdy i cti a soudnosti... První kolo je historií, do druhého gong už volá. A vítězem je?

9.10.2016 v 14:43 | Karma: 19,05 | Přečteno: 427x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1385x
Hrdý otec tří fantastických synů. Umí(r)něný pravičák. Stavební inženýr s bohatou zkušeností z investiční výstavby, mimo jiné 20 let pro zahraniční společnosti (USA, Skotsko, Turecko), státní správou (šéf stavebního úřadu) i obchodem (Švýcarsko).

Mám rád svou rodinu, syny, rodiče, vlast, řád a pořádek, cestu Toltéků, bluegrass&country, Jeepy a Rumíčky z třtiny, knížky Dana Millmana, Davida Deidy a donů Ruizových. Rád cestuji a poznávám nové kraje, lidi a jejich zvyky. Nesnáším lež, nezákonnost, pletichy, klientelismus, falešnou solidaritu a diskriminaci včetně antidiskriminace. Tak to jsem já.

Seznam rubrik