Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ring volný, druhé kolo!

V pátek dozněly trapné floskule, populistické kolovrátky, bojové výzvy k porážce různých "bloků", uskupení, ideových soků, zdravého rozumu, mnohdy i cti a soudnosti... První kolo je historií, do druhého gong už volá. A vítězem je?
Politická mapa vítězů krajských voleb 2016 dle hlasování občanů. Kdo bude vládnout skutečně?

Tak je to za námi.  První ze série "ostrých volebních bojů", které nás po celý nadcházející rok čekají, je včerejší 14. hodinou minulostí. Tedy ta voličská série a ten tajný "demokratický boj za plentami" je zatím za námi voliči. Ty skutečné boje o moc začaly ledva ten náš, občanský, skončil.

A máme se evidentně na co těšit. A možná i obávat. 

Dopadlo "to" v urnách jak dopadlo, volič své řekl, kostky jsou vrženy. Čísla do krajů i do druhého kola senátního souboje už asi všichni viděli včera moclikrát i díky profesionálně odvedené práci volebního studia ČT. Díky za to. Dokonce i Václav Moravec už se zase hodil do klidu a vrátil se ze čtvrteční estrádní exkurze a pokusu o jakousi politickou předvolební superestrádu, dlužno poznamenat, že krajně nezdařenou, místy trapnou, útočnou, pokleslou a škodlivě familiérní, do role daleko sympatičtější. "Pirát ví"...

Nelze po mém soudu vyhlásit jediného poraženého ani jednoho jasného vítěze, byť by se tak při letmém pohledu na politickou mapu krajů "před a po" chtělo učinit lehce.

 

Vítězů i poražených je v mém chápání výsledků volebního víkendu hned několik na obou stranách. (A to se vůbec nehodlám zabývat prvním rozstřelovým kolem senátních voleb, které též ledacos naznačilo, ale to je na samostatný rozbor.) Po bezprostředních jednáních ihned po dopočtení 100% hlasů včera večer jsou totiž již někteří jasní a přesvědčiví vítězové díky "politikaření" ostatních zvolených subjektů "v opozici", aniž by byl čestně uznán "vox populi, vox Dei". Naštve, že je to právě v mém Královéhradeckém kraji. Velké zklamání, když se toho člověk dočká i od tak vážených lidí, jako je třeba docent doktor Heger. A to jsem ho chtěl i volit jako "osobnost"... Takže já osobně se můžu zařadit k prvním minimálně "zhrzeným", když né hned poraženým...

Největším "looserem" a jednoznačně poraženým "na hlavu" je mistr Moravy, a to minimálně, ve lhaní a rozhazování, dnes již jistojistě exhejtman Michal Hašek. Jednosměrná jízdenka do pekla vystavena. Navzdory tomu, jak se při ohlašování svého volebního fiaska "ve svém" kraji bil v prsa, že prý pokračuje ve své práci pro ČSSD v oranžovém tričku i přes jistý neúspéch způsobený Agrofertem.  Pokud ta o to vůbec bude stát. Myslím, že vůbec. Na tuhle chvíli čekal přítel Slávek od "hradního puče". 

Posčítal jsem si balanci zisku krajských mandátů jednotlivých kandidujících stran a uskupení napříč všemi kraji. Výsledek ukazuje jednoznačně na tvrdý  a strmý pád levice. Bohu díky, konečně!  Jasný vzkaz od voličů, že populismu, laciným volebním dárečkům na budoucí dluh, které se nám všem v brzku zatraceně prodraží, rovnostářství, socialistické nivelizace za každou cenu, prázdných ideologických floskulí jak za dob budovatelských sjezdů KSČ má drtivá většina volících už právě dost. A právě nástupnická KSČM je z pohledu "mých čísel" absolutním poraženým, k mé nezměrné radosti. Předstihla ve ztrátě mandátů svým skóre -96 dokonce i  ČSSD, která přišla v ČR o -80 krajských mandátů, ale na rozdíl od komunistů ztratili socialisti navíc drtivou většinu "svých" hejtmanských bašt. Kolik jich nakonec opravdu ztratí, to ukáží až právě začínající povolební handly a mocenské kšefty. Moc a touha po ní je totiž neovladatelná, jak trefně poodhalil už dávno Mňačko.

Kdo mě svou ztrátou -28 mandátů v ČR překvapil, byla Fialova ODS. Osobně jsem sázel na to, že už mu víc lidí uvěří skutečnou obrodu konzervativní strany a její povstání z popela. Fénix se nekonal, zatím.

Ani na straně vítězů to ale není až tak jednoznačné. Hnutí ANO sice zaznamenalo u voličů nesporný úspěch o čemž svědčí plusová balance +175 krajských mandátů napříč kraji proti stavu před těmito volbami, ale politická animozita mnohde přerostlá v nepřekonatelný odpor k Andreji Babišovi ještě může zkalit historický úspěch tohoto mladého subjektu na české politické scéně.

Královéhradecký kraj je toho bleskovým důkazem na vzdor vůli elektorátu. 

Dalším velkým vítězem jsou z mého úhlu pohledu i Starostové, byť byli více či méně namíchání do různých uskupení, kraj od kraje jinak. Jejich nárůst mandátů proti předchozímu uspořádání krajů plus +55 křesel napříč Českem je příslib ještě většího ukotvení středopravé racionality a logický posun municipální politiky a jejich problémů do politického mezipatra. A to jsem moc rád. 

Nedá se ignorovat ani výsledek Okamurovy krajně populistické SPD, které zvýšením počtu "prvomandátů" z nuly na +38 většinou bezvýznamných křesílek notně narostl hřebínek před budoucími parlamentními volbami a dá se tudíž očekávat, že neúnavný rétor Tomio pořádně zvýší otáčky svého populistického kolovrátku. 

Jednoznačně smutné a alarmující je pro mě nicméně zjištění katastrofálně nízké voličské účasti. 34,5% republikového průměru je jasný signál totálního znechucení lidí současnou politikou a tím politikou vůbec! To je ten nejhorší dárek, který jsme jako Češi mohli poslat Václavu Havlovi k nedožitým 80. Člověku, který tolik snil o "občanské společnosti". Vystavili jsme si tím samozřejmě sami sobě velmi nelichotivé vysvědčení společenských ignorantů věcí veřejných a nemáme proto v mých očích jako společnost právo moc hlasitě nadávat doma ani po hospodách na ty zas.ané politiku a politiky, protože jsme opět sami sobě nastavili zrcadlo malých českých uskuhraných pokrytců.

4.10.2016 Lidový dům, debata na téma Průmysl 4.0, průzkum v týlu nepřítele lidu

Bohužel, je to i trpký výsledek neakcetovatelného politického představení současného politického establishmentu a můžeme se jenom, já tedy s lehkou hrůzou, domnívat, co vymyslí stranické sekretariáty a jejich vrchní ideologové a stratégové, ideové think tanky a volební manažeři napříč stranami a hnutími zleva doprava a zase zpátky. V úterý jsem byl, pln očekávání ze setkání s Prof. Vladimírem Maříkem, lídrem projektu Průmysl 4.0, na debatě Masarykovy demokratické akademie, ideovém to "think tanku" ČSSD. S velkým sebezapřením, sice poprvé, ale jistě naposledy jsem infiltroval do Lidového domu.

To, co jsem tam zažil a slyšel zejména z úst ředitele MDA, vrchního šéfa poradců premiéra, tedy jakéhosi "superporadce" přímo ovlivňujícího chování a politiku samotného premiéra, evropského "exkomisaře" Špidly mě totálně vyděsilo. V zákulisí je to ideově totiž nepředstavitelně horší, než co je vidět na povrchu! SocDem má jedinečnou příležitost se po víkendovém výprasku zbavit nejen všech provařených Hašků, Škromachů, Sobotků, Špidlů a spousty dalších zatracenců, ale udělat generální restart v celé své podstatě. Pokud to neudělá, nemůže hrát už nikdy vůdčí roli ve státě třetího tisíciletí, ve státě s Průmyslem 4.0, když se ideově a mentálně ještě evidentně nevypořádali ani s přechodem ze století páry do století pásové výroby! 

Pán Bůh nás ochraňuj a svatý Václave, stůj při nás.

PS Zde míněn kníže Sv. Václav, abych snad předešel zbytečným emocím v případné diskusi ...

Ring volný, druhé kolo!

Autor: Petr Jankele | neděle 9.10.2016 14:43 | karma článku: 19,05 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Petr Jankele

Oddělené šatny nutné

Máte zkušenost s rivalitou bojovníků v arénách? MMA? Hokej? Box? Je to všechno hra. Hra s emocemi, hra o slávu, hra o moc, hra o vliv... Identické je to v politice. Nemyslíte? Já myslím...

28.1.2023 v 14:15 | Karma: 5,59 | Přečteno: 223x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Občanská SPOLEČNOSTI České republiky, mobilizace!

Dění posledních dnů, týdnů a měsíců v politickém rybníčku ČR je dějinné. Tedy aspoň se tak zdá z pohledu z venčí. Jak snadná a jednoduchá je radikalizace davů. Jak nesnadné je zbavit se psychopatů. Demagogů. Bláznů.

1.11.2022 v 6:07 | Karma: 12,35 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Proč ty mandatorní vydaje tak duří?

Stav státní kasy je tristní. Mandatorní a kvazimandatorní výdaje vysoce převyšují příjmy státního rozpočtu. Jak je Tohle možné? Lehce! Jsou to jen zafixované zálohy úplatků elektorátu za 8 letou správu financí ANO! A CO S TÍM?

12.10.2022 v 7:07 | Karma: 14,53 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Středula je na NERVy

"Je sobota, v kapse mám prachy, do města pojedu pít, ty prachy už třesou se strachy, že zejtra je nebudou mít (odboráři)". Kdo by neznal trampskou klasiku, že? Včera mě tak naskočila, při pohledu ke koni

9.10.2022 v 9:10 | Karma: 17,73 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

MATRIX! Je to hra a nebo není?

Je to hra a nebo není? Kdo si na ní co, proč cení? Víme co a proč se hraje, podle čeho se kdo kaje? A je hrát vůbec žádoucí? Ví to někdo vědoucí...? Budíček je žádoucí

2.10.2022 v 7:08 | Karma: 7,48 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1385x
Hrdý otec tří fantastických synů. Umí(r)něný pravičák. Stavební inženýr s bohatou zkušeností z investiční výstavby, mimo jiné 20 let pro zahraniční společnosti (USA, Skotsko, Turecko), státní správou (šéf stavebního úřadu) i obchodem (Švýcarsko).

Mám rád svou rodinu, syny, rodiče, vlast, řád a pořádek, cestu Toltéků, bluegrass&country, Jeepy a Rumíčky z třtiny, knížky Dana Millmana, Davida Deidy a donů Ruizových. Rád cestuji a poznávám nové kraje, lidi a jejich zvyky. Nesnáším lež, nezákonnost, pletichy, klientelismus, falešnou solidaritu a diskriminaci včetně antidiskriminace. Tak to jsem já.

Seznam rubrik