Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reálná hrozba! D8 x 7!

Není to ani měsíc! 17.12.16 proběhlo otevření dokončené-nedokončené dálnice D8. Od té doby spolkly havarijní výdaje na zabezpečení geologicky aktivního podloží této "bezpečné stavby" bezmála čtvrt miliardy korun. A polykají dál!
17.12.2016 slavnostní otevření dálnice D8 z poloviny zavřené

Všichni si to možná ještě, i přes prodělané emoční vánoční návaly, docela živě vybavíme. Byli jsme do poslední chvíle, do 16.12. 20:00 hod ujišťováni vedením resortu dopravy, tiskovým mluvčím GŘ ŘSD Rýdlem, GŘ ŘSD Kroupou, samotným šéfem ANO Babišem, že je vše dokončeno, bezpečné, bezvadné, krásné... Až se od 20:00 v předvečer oné slávy objevil Jeník Kroupů v pořadu 90' na ČT24 a pojal "stín podezření", že podloží oné kontroverzní a problémové Prackovické estakády je opět v pohybu, a tudíž se z preventivních důvodů, krátkodobě dočasně, neotevře pravý most estakády. Ministr Ťok situaci označil za důkaz toho, že nejsou žádní papaláši a pouze to svědčí o tom, že "systém monitoringu zafungoval", proto zavřeli prý půlku dálnice ještě dřív, než ji po 30-ti letém budování stihli otevřít. A to nemluvě o vynaložených nákladech na úseku Lovosice - Řehlovice, které jsou z mého úhlu pohledu neuvěřitelně prošustrovány, když z původních rozpočtovaných 3 miliard korun stál tento úsek miliard hned víc jak 14 (a to kdo ví jestli!) a místo toho, aby fungovala dálnice svému účelu, funguje místo toho monitoring hlásící, že dálnice není funkční... Dává to smysl? Někomu možná. Mně rozhodně ne.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/1224-vaclav-moravec/

V otázkách Václava Moravce se včera k tomuto, i přes třeskuté mrazy stále žhavému tématu sešla zajímavá trojice. Nikoliv však svatá. Sebejistý, sebereflexe a nezbytné pokory neschopný GŘ ŘSD Jenda Kroupů. Praktička, válečnice, Elfka, bývalá ředitelka kontroly kvality staveb na GŘ ŘSD a soudní znalkyně Míroslava Pošvářová, t.č. manažerka Stínového ŘSD Radima Jančury. A seriózní pan ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR Josef Stemberk. 

Hned v úvodu mne udivilo, s jakou samozřejmostí reagoval ředitel Kroupa na informaci ředitele Stemberka o podceňovaných aktivitách podzemních vod v problémovém území a na otázku VM, zda ŘSD hodlá provést hydrogeologický průzkum, reagoval Kroupa slovy "samozřejmě, že takový průzkum provedeme...". Jako závazek odborného postupu řádného a inženýrsky zdatného investora, navíc v součinnosti s odborníky nejpovolanějšími by takové samozřejmé ujištění ředitele Kroupy znělo velmi sympaticky a fundovaně. Pokud by však byla stavba na svém samém počátku ve fázi projektové přípravy a nutných průzkumů území, nikoliv rádoby dokončená a uvedená do předběžného užívání! Navíc s vědomím, že tento top manažer se kolem problematiky výstavby dálnice D8 na ŘSD "motá" už od roku 2004, kdy ještě jako student ČVUT nastoupil do ŘSD na závod Praha, do jehož gesce spadala mimo jiné ona velmi problematická výstavba D8. A co měl elév na starosti? Ano, právě onu přípravu (tedy rozuměj průzkumy, projekty, povolování) a realizaci staveb! V roce 2012 se z eléva študentíka, ve svých Kristových letech, Kroupa vypracoval dokonce do čela největšího závodu v rámci struktury ŘSD! A ani přes několik dílčích drobnějších sesuvů v letech 2009, 2010 a hlavně masivnímu havarijnímu sesuvu z roku 2013 mu jaksi chybějící a nikdy neprovedený hydrogeologický průzkum takto nebezpečné stavby z pohledu jejího umístění a založení v geologicky velmi nestabilním a trvale aktivním území nechyběl! To se ani věřit nechce, pane generální řediteli! 

Věc, která mě však v souvislosti s na letošek připravovanými novými 12 úseky různých dálnic doslova šokovala bylo prohlášení pana Stemberka, že hned celých 7 úseků z oněch 12 je navrženo do velmi podobných geologicky a inženýrsko-geologicky složitých a problematických území. A po pravdě vzhledem k mně známé minulosti páně Kroupy na ŘSD mám velkou obavu, že se blíží ne jeden průšvih alá D8, ale hned 7! Díky tomu, že jsem více jak 8 měsíců v roce 2014 zvažoval své angažmá na post šéfa ŘSD a pracoval v auditním výboru ministra Prachaře, získal jsem "jisté" znalosti poměrů v této mega investorské organizaci  prolezlé však skrz na skrz korupcí, která byla pro strany napříč politickým spektrem nevysychajícím zdrojem velkých financí, nedělám si iluze o nějaké zásadní manažerské a odborné obrodě tohoto spolku. O poměrech panujících blahé paměti na ŘSD třaskavě vypovídal i nechvalně známý "Halův notýsek" (záhadně ztracený z policejních trezorů při vyšetřování rozsáhlé trestné činnosti právě na a okolo ŘSD). O absolutistickému postavení Pragoprojektu, a.s., který má prakticky monopol na projektování pro ŘSD a co víc, velmi často zajišťuje pro ŘSD též výkon tzv. technického dozoru investora, není nutno rozsáhle hovořit... ŘSD stojí vůči Pragoprojektu v tak submisivním postavení, že toto není ochotno, schopno a odhodláno v souladu se zákony této země reklamovat mnohé fatální vady jejich projektů a místo toho platí vícepráce, které jsou však mnohdy pouze důsledkem vadných projektů!

Ignorace základních pravidel provádění investorské činnosti, vlastních předpisů Ministerstva dopravy tzv. TP, kdy ŘSD dlouhodobě mimo jiné na oné D8 nereagovalo ani na závažné zápisy geologického dozoru do Stavebních deníků po dlouhá léta a ignorovalo souhrn příznaků poukazujících na globální rozsah nebezpečí a reálných havarijních signálů je alarmující!

Vše, co o práci ŘSD vím spolu s vystupováním a alibistickým chováním ředitele Kroupy mě naplňuje velkými obavami a nedobrou předtuchou, že jako daňový poplatníci budeme opět koukat...! 

 

Kroupa Jan, vyhozený ředitel Závodu ŘSD Praha a současný GŘ ŘSD, od roku 2004 zainteresovaný do stavby D8...

A pokud budou i v budoucích letech mrazy jako letos a ŘSD bez radikální obměny managementu, budeme ještě ronit krokodýlý kroupy...

 

 

Autor: Petr Jankele | pondělí 9.1.2017 10:49 | karma článku: 27,02 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Petr Jankele

Oddělené šatny nutné

Máte zkušenost s rivalitou bojovníků v arénách? MMA? Hokej? Box? Je to všechno hra. Hra s emocemi, hra o slávu, hra o moc, hra o vliv... Identické je to v politice. Nemyslíte? Já myslím...

28.1.2023 v 14:15 | Karma: 5,59 | Přečteno: 223x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Občanská SPOLEČNOSTI České republiky, mobilizace!

Dění posledních dnů, týdnů a měsíců v politickém rybníčku ČR je dějinné. Tedy aspoň se tak zdá z pohledu z venčí. Jak snadná a jednoduchá je radikalizace davů. Jak nesnadné je zbavit se psychopatů. Demagogů. Bláznů.

1.11.2022 v 6:07 | Karma: 12,35 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Proč ty mandatorní vydaje tak duří?

Stav státní kasy je tristní. Mandatorní a kvazimandatorní výdaje vysoce převyšují příjmy státního rozpočtu. Jak je Tohle možné? Lehce! Jsou to jen zafixované zálohy úplatků elektorátu za 8 letou správu financí ANO! A CO S TÍM?

12.10.2022 v 7:07 | Karma: 14,53 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

Středula je na NERVy

"Je sobota, v kapse mám prachy, do města pojedu pít, ty prachy už třesou se strachy, že zejtra je nebudou mít (odboráři)". Kdo by neznal trampskou klasiku, že? Včera mě tak naskočila, při pohledu ke koni

9.10.2022 v 9:10 | Karma: 17,73 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Petr Jankele

MATRIX! Je to hra a nebo není?

Je to hra a nebo není? Kdo si na ní co, proč cení? Víme co a proč se hraje, podle čeho se kdo kaje? A je hrát vůbec žádoucí? Ví to někdo vědoucí...? Budíček je žádoucí

2.10.2022 v 7:08 | Karma: 7,48 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1385x
Hrdý otec tří fantastických synů. Umí(r)něný pravičák. Stavební inženýr s bohatou zkušeností z investiční výstavby, mimo jiné 20 let pro zahraniční společnosti (USA, Skotsko, Turecko), státní správou (šéf stavebního úřadu) i obchodem (Švýcarsko).

Mám rád svou rodinu, syny, rodiče, vlast, řád a pořádek, cestu Toltéků, bluegrass&country, Jeepy a Rumíčky z třtiny, knížky Dana Millmana, Davida Deidy a donů Ruizových. Rád cestuji a poznávám nové kraje, lidi a jejich zvyky. Nesnáším lež, nezákonnost, pletichy, klientelismus, falešnou solidaritu a diskriminaci včetně antidiskriminace. Tak to jsem já.

Seznam rubrik